- إنضم
- 10 سبتمبر 2013
- المشاركات
- 1,841
- التفاعل
- 8,849
- النقاط
- 122
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
وصل اللهم على نبينا محمد واله وصحبه الكرام وسلم تسليما كثيرا
الأسبوع اللى فات كان اسبوع التوعية ضد أضرار الملح .
للأسف مازال استخدام الملح فى الطعام بيزداد يوم بعد يوم , وده بيزود فرص الإصابة بأمراض القلب و الجلطات و الإتنين من أكتر مسببات الإعاقة و الوفاة على مستوى العالم .
و على الأساس ده أصدرت اللجنة العلمية الإستشارية لعلوم التغذية The Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN)
أصدرت توصياتها بمعدلات الملح المسموح بيها يوميا بحيث تكون:-
3جم يوميا للأطفال ما دون الست سنوات - ما يعادل نصف معلقة صغيرة
6 جم يوميا للأشخاص البالغين الأصحاء - ما يعادل معلقة صغيرة (لأن مرضى ارتفاع ضغط الدم و مشاكل القلب و مشاكل الكلى يسمح لهم بنصف هذه الكمية فقط) .
و على الرغم من هذه التوصيات إلا ان الأبحاث الميدانية أثبتت أن أغلب الأشخاص يتخطون هذه النسبة ولا يلتزمون بها و ده لأن الملح موجود فى أغلب الأكل اللى بناكله واحنا مش واخدين بالنا , حتى لو مش معروف انه أكل مالح. .
الغريب بقى انه مع كل المعلومات و الأرقام ده , مازالت الحملات التسويقية تحاول الترويج للملح المتنكر فى أشكال خادعة زى الملح البحرى و الملح الصخرى و ملح الهيمالايا على أساس انه بيحتوى على عناصر غذائية مهمة , ولا يتحدثون عن مقدار الملح الموجود فيه أصلا اللى هو نظام انسى قصة الملح , ركز فى المعادن و الغريب بقى ان هم نفسهم عارفين ان نسب المعادن الموجودة فى الملح ده ضئيلة جدا لدرجة أن أحد خبراء التغذية شبه كمية البوتاسيوم الموجودة فى ملح الهيمالايا بنفس نسبة البوتاسيوم اللى أقدر أحصل عليه لو لحست قشرة موز مرمية فى المهملات.
يعنى مالهوش اى فائدة صحية على جسمك , ولكن القصة قصة ماركيتينج و تسويق و خلاص .
وكانت نصيحته اللى عجبتنى جدا وفر فلوسك و اشترى خضروات و فواكه .
ده لينك ملف توصيات المنظمة البريطانية لخبراء التغذية واللى فيها توصيات اللجنة العلمية الاستشارية لعلوم التغذية بخصوص الملح وكمان فيها الأطعمة اللى بيكون فيها نسب ملح عالية و احنا مش واخدين بالنا BDA fact sheet on Salt https://www.bda.uk.com/foodfacts/Salt.pdf .
عشان كدة وانتو بتشتروا اى منتج غذائى لازم تبصوا على قائمة المكونات و نسبة الملح الموجود فيه .
حاليا اصبحت نسبة الملح فى الطعام بتتلون بلون من الثلاثة .
اللون الأخضر = نسبة ملح قليلة = مسموح بيها = من 0 الى 0.3 جم
ملح اللون الأصفر = نسبة ملح متوسطة = احذر = من 0.3 الى 1.5 جم
ملح اللون الأحمر = نسبة ملح عالية = خطر و ممنوع = أكتر من 1.5 جم ملح .
المشكلة الحقيقية مع الملح هي نسبة الصوديوم اللى فيه ولا يوجد فرق بين الملح البحرى او الصخرى والملح العادى في نسبة الصوديوم..
ما هى مشاكل الصوديوم فى الأكل؟؟
أحدث دراسات تم إجراءها فى جامعة هارفارد أثبتت ان تقليل الصوديوم فى الطعام يؤدى الى وقاية 11 مليون شخص من الإصابة بمرض ارتفاع ضغط الدم (القاتل الصامت على فكرة)
دراسة أخرى أثبتت ان تقليل حصة الصوديوم عن الحصة المعتادة يمنع حدوث 99 ألف حالة من حالات الأزمات القلبية و يمنع 66 ألف حالة من حالات الجلطات ويمكن ذلك أن يساهم فى الحفاظ على 92 ألف حياة شخص , بمجرد تقليل الملح فى الطعام . ومش بس مشكلة الملح فى القلب فقط ولكن أيضا له آثار سيئة على الكلية والشرايين والعظام والمخ كمان...
دمتم في افضل صحة
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
وصل اللهم على نبينا محمد واله وصحبه الكرام وسلم تسليما كثيرا
الأسبوع اللى فات كان اسبوع التوعية ضد أضرار الملح .
للأسف مازال استخدام الملح فى الطعام بيزداد يوم بعد يوم , وده بيزود فرص الإصابة بأمراض القلب و الجلطات و الإتنين من أكتر مسببات الإعاقة و الوفاة على مستوى العالم .
و على الأساس ده أصدرت اللجنة العلمية الإستشارية لعلوم التغذية The Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN)
أصدرت توصياتها بمعدلات الملح المسموح بيها يوميا بحيث تكون:-
3جم يوميا للأطفال ما دون الست سنوات - ما يعادل نصف معلقة صغيرة
6 جم يوميا للأشخاص البالغين الأصحاء - ما يعادل معلقة صغيرة (لأن مرضى ارتفاع ضغط الدم و مشاكل القلب و مشاكل الكلى يسمح لهم بنصف هذه الكمية فقط) .
و على الرغم من هذه التوصيات إلا ان الأبحاث الميدانية أثبتت أن أغلب الأشخاص يتخطون هذه النسبة ولا يلتزمون بها و ده لأن الملح موجود فى أغلب الأكل اللى بناكله واحنا مش واخدين بالنا , حتى لو مش معروف انه أكل مالح. .
الغريب بقى انه مع كل المعلومات و الأرقام ده , مازالت الحملات التسويقية تحاول الترويج للملح المتنكر فى أشكال خادعة زى الملح البحرى و الملح الصخرى و ملح الهيمالايا على أساس انه بيحتوى على عناصر غذائية مهمة , ولا يتحدثون عن مقدار الملح الموجود فيه أصلا اللى هو نظام انسى قصة الملح , ركز فى المعادن و الغريب بقى ان هم نفسهم عارفين ان نسب المعادن الموجودة فى الملح ده ضئيلة جدا لدرجة أن أحد خبراء التغذية شبه كمية البوتاسيوم الموجودة فى ملح الهيمالايا بنفس نسبة البوتاسيوم اللى أقدر أحصل عليه لو لحست قشرة موز مرمية فى المهملات.
يعنى مالهوش اى فائدة صحية على جسمك , ولكن القصة قصة ماركيتينج و تسويق و خلاص .
وكانت نصيحته اللى عجبتنى جدا وفر فلوسك و اشترى خضروات و فواكه .
ده لينك ملف توصيات المنظمة البريطانية لخبراء التغذية واللى فيها توصيات اللجنة العلمية الاستشارية لعلوم التغذية بخصوص الملح وكمان فيها الأطعمة اللى بيكون فيها نسب ملح عالية و احنا مش واخدين بالنا BDA fact sheet on Salt https://www.bda.uk.com/foodfacts/Salt.pdf .
عشان كدة وانتو بتشتروا اى منتج غذائى لازم تبصوا على قائمة المكونات و نسبة الملح الموجود فيه .
حاليا اصبحت نسبة الملح فى الطعام بتتلون بلون من الثلاثة .
اللون الأخضر = نسبة ملح قليلة = مسموح بيها = من 0 الى 0.3 جم
ملح اللون الأصفر = نسبة ملح متوسطة = احذر = من 0.3 الى 1.5 جم
ملح اللون الأحمر = نسبة ملح عالية = خطر و ممنوع = أكتر من 1.5 جم ملح .
المشكلة الحقيقية مع الملح هي نسبة الصوديوم اللى فيه ولا يوجد فرق بين الملح البحرى او الصخرى والملح العادى في نسبة الصوديوم..
ما هى مشاكل الصوديوم فى الأكل؟؟
أحدث دراسات تم إجراءها فى جامعة هارفارد أثبتت ان تقليل الصوديوم فى الطعام يؤدى الى وقاية 11 مليون شخص من الإصابة بمرض ارتفاع ضغط الدم (القاتل الصامت على فكرة)
دراسة أخرى أثبتت ان تقليل حصة الصوديوم عن الحصة المعتادة يمنع حدوث 99 ألف حالة من حالات الأزمات القلبية و يمنع 66 ألف حالة من حالات الجلطات ويمكن ذلك أن يساهم فى الحفاظ على 92 ألف حياة شخص , بمجرد تقليل الملح فى الطعام . ومش بس مشكلة الملح فى القلب فقط ولكن أيضا له آثار سيئة على الكلية والشرايين والعظام والمخ كمان...
دمتم في افضل صحة
التعديل الأخير: